Skip to main content
Vi kör fossilfritt för framtiden

Jesusdalhalla

Andrew Lloyd Webbers klassiska rockopera "Jesus Christ Super Star" i Dalhalla till sommaren

Det är Viktoria Tocca Entertainment som sätter upp ännu en föreställning av Tim Rice och Andrew Lloyd Webbers klassiska rockopera ”Jesus Christ Superstar” i Dalhalla. I rollen som den flamboyante och cyniske kung Herodes ser vi ingen mindre än Peter Stormare, som Jesus ser vi Guldmasken-belönade Linus Wahlgren och souldrottningen Laila Adéle gör rollen som Maria Magdalena.

 

 

Dalhalla - En unik arena

Dalhalla är en internationellt etablerad evenemangsarena som bl. a beskrivits som en av de mäktigaste och vackraste utomhusarenorna i Europa. Här arrangeras under sommarhalvåret ett brett utbud av evenemang mednärmare 100 000 besökare. Till arenan kommer både svenska och internationella kända artister inom olika musikstilar. Publikrekordet under en kväll slogs 2019 av trion The Hives, Mando Diao och The Sounds, med över 6000 besökare.

arena-bl_1920x1080px

 

 

Från kalkbrott till arena

För 360 miljoner år sedan föll en meteor från rymden. Den föll över Dalarna och resultatet blev Siljansringen och den omkringliggande Siljansbygden. Hela traktens berggrund påverkades och bildade en spännande sammansättning i färgrika vertikala ränder som är olika jord­ och berglager, varav kalk har blivit lätt att komma åt.

Dalhalla, eller Draggängarna som det tidigare hette, är namnet på ett f d kalkbrott, där brytningen upphörde 1990. Under ett femtiotal år sprängde och grävde man fram det som nu blivit förutsättningen för Dalhalla, en akustiskt utformad arena med mått som bildar ett slags idealiskt gyllene snitt, fast i tre dimensioner. Ett lyckokast, som gör att Dalhalla kan jämställas med kända scener i antikens Grekland och Italien.

vy2-1920x1080px

 

tom-salong-1920x1080px

Naturligt grön akustik

Margareta Dellefors, Dalhallas grundare och initiativtagare, besökte pingsten 1991 kalkbrottet Draggängarna för första gången. Hon förvånades över den fantastiska akustiken och såg omedelbart möjligheterna att skapa en musikarena på internationell nivå.

Arenans mått ger utmärkt resonans och lagom lång efterklang, i klass med både antika amfiteatrar och konserthus runtom i världen. Den unika miljön hänför tusentals besökare varje år och världsartister som besökt Dalhalla beskriver det som något alldeles unikt.

De skrovliga kalkväggarna gör att ljudet inte blir för hårt eller att ekon uppstår, och publiksektionernas utformning bidrar till att ljudbilden är bra var man än sitter. Regn och blåst, vilket är en del av den svenska sommaren, kan dock påverka akustiken.

Kalkbrottets mått: 400m x 175m x 55m

Publikkapacitet

Sittplats med vatten framför scen: ca 4800
Sittplats med parkett: ca 5400
Med Ståplats: ca 6000

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1

  12:50 Avresa från Västra Mälardalen i bekväm turistbuss
  16:00 Ankomst och incheckning på Hotell Moskogen i Leksand
  17:00 Gemensam middag på hotellet innan avresan till Dalhalla
  21:00 Föreställningen börjar
  24:00 Övernattning i Moskogens timrade stugor

 • Dag 2

  Sovmorgon för den som vill
  08:00-10:00 Frukost och utcheckning
  11:00 Hemresa
  12:30 Lunchstopp vid Dalahästen i Avesta (egen kostnad)
  15:30 Åter i Västra Mälardalen

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
2/7FleraHotell MoskogenMer än 82 390BokaMer information

Hotell

Hotell Moskogen
Vi erbjuder bekvämt boende i timrade hotellstugor. Frukostbuffé och slut städning ingår. I samtliga hotellstugor finns pentry, kyl och spis, porslin och husgeråd, wc/dusch, kabel-tv och fri anslutning...